Meer dan entertainment.

Kinderen leren spelenderwijs nieuwe vaardigheden. Op dit nu buiten, op het schoolplein of thuis is. Het spelen van spelletjes zorgt niet alleen voor entertainment maar ontwikkelt ook verschillende social, mentale en lichamelijke vaardigheden. En of dit nu kaartspellen, bordspellen of spellen zoals verstoppertje, tikkertje of anderen zijn alleen vragen zij om verschillende inzichten en denkpatronen. Binnen het digitale tijdperk waarin wij leven zijn veel van de sociale en mentale ontwikkelingen, als het gaat om het spelen van spelletjes, verplaatst naar het spelen van videogames en hoewel dit veelal wordt gezien als een vorm van entertainment moet niet uit het oog worden verloren dat veel van deze videogames een hoog niveau van mentale, fysieke en steeds meer ook sociale vaardigheden eist en dus als meer dan alleen entertainment gezien kan worden.

Serious Gaming.

Met het oog op het ontwikkelen van bestaande en het leren van nieuwe vaardigheden is er een nieuwe vorm van gamen ontstaan. Dit vinden we terug in de vorm van “Serious Gaming”. Serious Gaming wordt ingezet om mensen nieuwe vaardigheden aan te leren of de vaardigheden die zij al hebben verder te ontwikkelen op een zo efficiënte manier. Dit kan worden ingezet door bedrijven die personeel nieuwe taken wilt aanleren of trainingen wilt bieden die in het echte leven te veel risico met zich mee zou brengen. Een voordeel van Serious Gaming is namelijk dat een gemaakte fout nooit fataal is en een taak eindeloos geoefend kan worden zonder dat daar gevolgen aan zitten. Dit maakt het daarnaast ook een kosten efficiënte oplossing. Veel trainging binnen Serious Gaming kunnen online via een cloud platform worden aangeboden waardoor deze overal gevolgd kan worden.

Serious Gaming in de zorg.

Een sector waar Serious Gaming aan een serieuze opmars bezig is, is de zorg sector. De zorg sector is er met name die veel baad heeft bij het digitaal kunnen leren van nieuwe vaardigheden. Denk bijvoorbeeld aan het leren uitvoeren van verscheidene operaties. In het echte leven zou een fout fataal kunnen aflopen maar dankzij Serious Gaming in de zorg kan een operatie eindeloos worden getraind. Ook kan Serious Gaming worden ingezet om mensen om te leren gaan met traumatische gebeurtenissen en ervaringen door hen deze onder begeleiding en coaching te laten herbeleven. Ook kunnen familieleden van dementerende patiënten ervaren hoe het leven van hun geliefde er uit ziet en dit zelf te ervaren om hem of haar veel beter bij te kunnen staan op oudere leeftijd.

De mogelijkheden van Serious Gaming in de zorg zijn eindeloos en verdere toepassingen worden nog maar net ontdekt en verder ontwikkeld maar de toekomst van Serious Gaming in de zorg staat vast en bied op alle fronten enorm veel waarde.

Geef een reactie