Houten vloer leggen: tips voor de doe-het-zelver

Houten vloeren staan prachtig in elk huis. Voor elk interieur is er wel een soort en kleur hout dat prachtig aansluit. Maar het leggen van een houten vloer is nogal een klus. Je wilt natuurlijk zeker weten dat de vloer goed gelegd wordt zodat hij jarenlang mee gaat. Laat je daarom liever de houten vloer voor een professional leggen? Kijk dan eens bij Plankenland, zij weten alles over houten vloeren en kunnen hem zonder problemen voor je leggen. Ga je toch de uitdaging aan als een echte doe het zelver? Lees dan zeker onze tips voor het leggen van je vloer.

Laat de vloer wennen aan de temperatuur

Ooit gedacht dat er een overeenkomst was tussen een goudvis en een houten vloer? Beiden doen het het best in hun nieuwe omgeving als ze eerst kunnen wennen aan de omgevingstemperatuur. Hoe lang dat is voor een houten vloer, ligt aan wat voor soort vloer je gekocht hebt. Er zijn namelijk twee soorten: massief en multiplank. Let dus goed op welke vloer je hebt. Laat je net gekochte massieve houten vloer op zijn minst een week in verpakking liggen in de kamer waar je de vloer gaat leggen. Voor een multiplank vloer is dit minstens drie dagen. Let daarbij op dat de betreffende kamer kurkdroog is! Ook vochtige muren zijn uit den boze.

Let op de richting waarin je de vloer legt

In welke richting je de vloer wilt leggen is helemaal aan jou. Voor de kwaliteit van de vloer maakt dit dus niet uit. Maar het is wel belangrijk om over na te denken en te beslissen voordat je begint. De legrichting kan een hoop doen voor het uiterlijk van een ruimte. Leg je de planken met de lange kant in de breedte van de kamer, dan zal je kamer breder lijken maar zal de ruimte niet langer lijken. Leg je de planken in de lengte, dan zal de kamer langer lijken en het licht mooi in het houtpatroon vallen. Denk dus goed aan wat je wilt dat je houten vloer doet voor de ruimte van bestemming.

Laat wat ruimte over

Onze laatste maar zeker geen onbelangrijke tip: laat minstens een centimeter ruimte over tussen de gelegde vloer en de muur! Je vloeren zullen namelijk door kou, warmte en vocht krimpen en uitzetten. Houd je hier geen rekening mee, dan zullen je vloeren snel beschadigen. Deze kier tegen de muur aan bedek je gewoon met mooie plinten, dus geen zorgen over het uiterlijk van het eindresultaat. Succes met het leggen van je vloeren! Lees voor meer tips in huis ook onze andere blogs.