Gashaard kopen: hier moet je op letten

Heb je na veel uitzoekwerk tussen haarden gekozen voor een gashaard? Dan is de volgende stap om te kijken wat voor gashaard je wilt kopen. Gashaarden komen namelijk in twee verschillende soorten: met en zonder afvoer. Welke je uiteindelijk kiest, hangt af van welke mogelijkheden je hebt en wat de behoeften van je gezin zijn. Hieronder vertellen we je meer over de voor- en nadelen van zowel gashaarden met en zonder afvoer.

Een gashaard zonder afvoer

Een gashaard zonder afvoer is ideaal als je op zoek bent naar een haard voor in huis, maar geen schoorsteen of andere afvoermogelijkheid hebt. Misschien is je reden dat je geen gat voor de afvoer mag maken in je huurhuis. Of je wilt gewoon een makkelijkere installatie. Dat er geen pijpen nodig zijn, is een groot voordeel van de afvoerloze gashaard. Daardoor kan je de haard praktisch overal in huis neerzetten. Je hebt geen ‘loze ruimte’ nodig boven de haard. Niet op de verdieping erboven, maar ook niet in de kamer waar de haard staat.

Daarnaast is deze gashaard erg efficiënt: alle warmte blijft immers binnen. Maar dat komt ook met nadelen. Ondanks dat de lucht van deze haarden zeer schoon is, is er toch 0,1% wat niet wordt omgezet in warmte, maar in afvalstoffen. Het zijn minieme hoeveelheden, maar dat zijn toch carbon monoxide en andere stoffen die je in huis houdt. Je zou hier last van kunnen hebben als je astma of allergieën hebt. Ook is het niet aangeraden voor zwangere vrouwen. Om de lucht in huis schoner te houden, zal je af en toe een raam open kunnen zetten maar dat doet de warmte-efficiëntie wel teniet.

Volledig gesloten gashaard

Een volledig gesloten gashaard komt zonder de nadelen van de gashaard zonder afvoer. Natuurlijk heeft de gesloten gashaard wel een afvoer nodig. Deze afvoer hoeft niet per se door het dak; je kan de afvoer ook horizontaal door een muur laten lopen. Hierdoor kan deze gashaard ook in elke kamer geïnstalleerd worden. Daarnaast is er nog een voordeel aan een gashaard met afvoer: de vlammen zien er vaak realistischer uit. Wel is het systeem – zoals het al zegt – volledig gesloten. Het glas zal dus voor het vuur blijven. Dat maakt wel dat de warmte beter in de kamer blijft. Voor beide systemen is dus wel wat te zeggen.

Weet jij al welke gashaard je kiest?