Doe jij al aan groene energie?

Bij het woord groene energie zul je waarschijnlijk meteen denken aan groene stroom. Echter is het begrip groene energie groter en gaat het verder dan alleen stroom. Groene energie staat tegenover grijze energie. We zullen eerst stil staan bij het begrip groene energie. 

Wat is groene energie?

Groene energie betekent niks anders dan het opwekken van energie door middel van schone en onuitputtelijke bronnen. Grijze energie staat hier tegenover en wordt opgewekt door onder andere aardolie en aardgas. Groene energie draagt bij aan de duurzaamheid in de wereld. Voorbeelden van groene energie zijn: windenergie, zonne-energie en biomassa. 

Zonne-energie

Zonne-energie zegt het eigenlijk al: energie die wordt opgewekt door de zon. De zon is onuitputtelijk en kan ons helpen om energie op te wekken. Een duurzame en goedkope manier dus om hier gebruik van te maken. Je kunt dit doen door zonnepanelen of zonneboilers te plaatsen. Maar dit kan ook worden gedaan door grotere zonnecentrales te bouwen. 

Windenergie

Windenergie is een schone bron en net als de zon onuitputtelijk. Windmolens kunnen ervoor zorgen dat wind wordt omgezet in energie. Echter kan dit veel geluidsoverlast met zich meebrengen en kan een aantasting zijn op de directe natuur zoals broedplekken van vogels.  Om binnen een bepaald gebied toch aan windenergie te doen, worden er windenergiecentrales gebouwd. 

Biomassa

Biomassa is ook een vorm van groene energie. Dit is afval of een eindproduct wat ontstaat uit organisch materiaal. Dit kan worden gedaan door middel van een pellet pers machine die organisch materiaal bewerkt tot pellets. Deze machines zijn onder andere te krijgen bij Mandoka!

Geef een reactie