Dit kun je allemaal met bamboe doen

Dit kun je allemaal met bamboe doen

Waar denk je aan als je aan bamboe denkt? Panda’s? Grote oerwouden? Daar heeft het ook zeker mee te maken, maar wist je dat bamboe nog veel meer is dan dat? Bamboe wordt steeds populairder om te gebruiken voor verschillende functies. Voor kleding bijvoorbeeld, zoals je bij GoBamboosa kunt zien. Verder heeft het ook eigenschappen die beter zijn voor het milieu dan zijn plaatsvervangers. Ben je benieuwd? Hier staan drie functies op een rijtje!

Bamboe als kleding

Kleding die gemaakt wordt van bamboe heeft vele voordelen. Ten eerste blijft bamboe kleding langer fris dan gewone kleding. Hierdoor hoef je het minder vaak te wassen. En minder vaak je kleding wassen betekent dat het ook minder snel slijt én dat je minder water gebruikt. Verder is het ook zeer bestendig tegen zweet. Zeg dus maar gedag tegen zweetplekken en vieze geurtjes!

Echter een addertje die zich hier onder het gras schuilt, is het feit dat sommige processen waarmee bamboe wordt verwerkt tot kleding niet echt milieuvriendelijk zijn. Bamboe is een harde plantensoort, en om bamboe zacht te maken bestaan er processen waarbij de sterke vezels worden losgeweekt met behulp van chemicaliën. Niet iedere producent gebruikt deze processen, maar die zijn vaak wel het goedkoopst.

Planken

Bamboe is ook heel geschikt en goed materiaal om planken, platen of balken van te maken. Het is enorm stabiel en gaat ook jarenlang mee. Bamboe is verder ook heel duurzaam! Een groot probleem vaak bij het kappen van bomen is dat dit gronderosie veroorzaakt. Verder duurt het natuurlijk ook heel lang voordat een boom weer volgroeid is. Dit is bij bamboe niet het geval. Bamboe groeit ontzettend snel. En na het kappen van bamboe groeit het gewoon lekker door.

Voedsel

Dat klopt, bamboe is niet alleen maar eetbaar en lekker voor panda’s. Wij kunnen er ook van genieten. Of het nou een actief ingrediënt is of een lekker bijgerecht, met bamboe kun je nog best wel veel doen qua koken. Lekker knapperig houden of door een ander gerecht doen, alles is mogelijk! Maar, het kan ook gaan stinken, dus het is beter om het eerst te blancheren in kokend water.

Bamboe is dus heel divers en kan vele functies dragen. Het is zeker duurzaam, maar komt niet zonder zijn eigen problemen zoals we al vermeld hebben. Ongeacht de kanttekeningen is bamboe gebruiken al een stap in de goede richting in vergelijking met bijvoorbeeld de productie en het gebruik van katoen!