4 veelgestelde vragen over advocaten

Iedereen krijgt wel eens te maken met juridische problemen. Een scheiding, ontslag of een conflict over een woning. In sommige gevallen kun je deze problemen zelf oplossen. In andere gevallen heb je de hulp nodig van een advocaat. Vandaag beantwoorden de advocaten van Te Biesebeek Advocaten 4 veelgestelde vragen over advocatuur.

Heb je altijd een advocaat nodig?

Nee, bij een strafrechtelijke procedure is een advocaat niet verplicht. Ook wanneer je een verdachte bent bij een strafzaak, is het inschakelen van een advocaat geen verplichting. Wel raden wij je dit aan, omdat een advocaat vaak de regels tijdens een procedure in de gaten houdt. Samen met je advocaat kun je de hoorzitting voorbereiden.

Wat als ik de kosten van een advocaat niet kan betalen?

Wanneer je niet in staat bent om de kosten van een advocaat te betalen, kun je in aanmerking komen voor hulp van de overheid. Dit noemt men een toevoeging of gesubsidieerde bijstand. Soms wordt dit ook wel een pro-deo advocaat genoemd. Bij zo’n toevoeging betaalt de overheid de kosten van deze advocaat.

Wat kost een gemiddelde rechtszaak?

Vaak liggen de kosten van het voeren van een procedure tussen de € 2000 en € 7500. Hoeveel een rechtszaak daadwerkelijk kost, hangt van verschillende factoren af. Je kunt daarnaast ook te maken krijgen met deurwaarderskosten en griffierechten.

Binnen welke rechtsgebieden kan ik hulp krijgen? 

In Nederland zijn er verschillende rechtsgebieden van kracht. Het is belangrijk om een advocaat te zoeken die bij jouw situatie past. Bestuursrecht, contractenrecht, erfrecht, incasso en ondernemingsrecht zijn een aantal voorbeelden van onze rechtsgebieden.

Geef een reactie